logo
More...

CAFEEN

Caféen er en café for mennesker, som bruger stoffer og opholder sig på den åbne stofscene på indre Vesterbro.

Caféen er et lavtærskeltilbud. Man kan ikke få karantæne.

Cafeens formål er:

– at tilbyde stofbrugere, der færdes på indre Vesterbro, et alternativ til livet på gaden.
– at dække basale behov som mad, drikke og adgang til toiletter
– at være ramme for positive møder stofbrugerne, personale og frivillige imellem
– at forebygge og begrænse skader ved blandt andet at udlevere kanyler, sprøjter, sølvpapir, bikarbonat og crackrygere
– at bygge bro til sociale- og sundhedsfaglige indsatser

Caféen er placeret i bygningen Halmtorvet 9C, og er indrettet med et åbent cafelokale i direkte forbindelse med et køkken.

kaffemaskinecafeHver dag serveres der morgenmad, frokost og aftensmad, som dygtige kokke laver af sunde råvarer. Cafeen får størstedelen af maden doneret fra Fødevarebanken, og vi modtager også kaffe og madvarer fra  Ostebørsen og Risteriet.

Cafeen har åbent alle dage hele året rundt. Hver dag er der 4 medarbejdere i cafeen til at sørge for mad, indkøb, servering og et rart og hyggeligt miljø. Maden i cafeen er gratis. En kop kaffe eller te koster 5 kr, undtagen om morgenen hvor den er gratis.

Cafeen lægger vægt på sund hjemmelavet mad med et højt næringshold, et højt serviceniveau og god stemning.

Gæsterne i cafeen inddrages ofte og gerne i oprydning, madlavning, arrangementer og udsmykning.

Caféens åbingstider er mandag til fredag 6.30-20.00 og lørdag og søndag 12-16.

Metode
Ideologisk er tanken at Caféen fungerer som en cáfe på helt samme vilkår, som alle andre caféer. Personerne, der bruger cafeen er ´gæster´ eller ´kunder´. Der tilstræbes et højt serviceniveau, og der lægges vægt på at servere sund hjemmelavet mad med et højt næringshold.

Grundlæggende værdier i tilgangen til gæsterne er respekt, anerkendelse, tillid og nærvær. Målet er, at møde gæsterne som hele unikke personer med en historie, en frihed, et positivt værd. Et mål er ikke at reducere dem til personer med en problemidentitet – ´narkomaner´ – eller problemadfærd.

Relationsarbejdet mellem gæster, ansatte og frivillige vægtes meget højt. For at fungere som brobyggende tilbud arbejdes der med udgangspunkt i en ´reaktiv cafepædagogisk tilgang´. Den cafepædagogiske tilgang betyder, at det ikke er et krav for at benytte cafeen, at man som gæst ønsker (hjælp til) en forandring af sin tilværelse. Ideologien er, at man er god nok, som man er. Medarbejderne opsøger ikke gæsterne aktivt for at tilbyde deres hjælp eller gode råd. Ønsker en gæst hjælp af praktisk karakter, er det op til gæsten selv at henvende sig hos personalet, der så kan rådgive og vejlede i forhold til at komme i kontakt med myndigheder, sundhedstilbud, overnatningsmuligheder mv.